Minä ja Nieminen julkaisi Pojat on poikia -biisin #kalevalatoo hengessä

Helmikuussa julkaistavalta Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 2 -albumilta julkaistiin 7.1.2022 Minä ja Nieminen -yhtyeen #kalevalatoo henkinen biisi Pojat on poikia

Biisi on kuunneltavissa kaikkien suoratoistopalvelujen kautta. 

“Kalevala on minulle tuttu kaukaa peruskoulusta ja myöhemmin teatterikoulusta. Koulussa kalevalaa tehtiin näyttämölle sanattomana nukketeatterina luonnonmateriaaleilla. Näin teoksen voimakkaina kuvina. Nyt sain tiiviin ja kattavan materiaalin käsiini. Sen avulla oli helppo päästä kiinni aiheeseen, joka oli Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulanta. Näistä kahdesta tyypistä voisi kirjoittaa tuhat biisiä. Toinen on ikivanha ukkeli, jonka arvo perustuu selvästi siihen, että hän vaan on tosi tunnettu ja häntä on kautta aikojen aina arvostettu. Vanha rokkitähti, joka lepää joskus kauan sitten saavutetun maineensa varassa ja käyttää asemaansa hyväkseen. Toinen ukkeli taas on nuori ja uhmakas, ei vielä tunnista vahvuuksiaan eikä heikkouksiaan, on omasta mielestään kuolematon. Kirjoittaessani tekstiä uutiset kertoivat Talebanin vallankaappauksesta Afganistanissa. Olin tosi huolissani, olen edelleen. Naisten kasvoja maalataan piiloon katumainoksista, naistoimittaja ei uskalla mennä töihin; naiset piilotetaan. Varmasti tästä huolesta johtui se, että kaikesta lähdemateriaalista kosketti eniten Joukahaisen sisaren Ainon kohtalo. Ukkelit tappelevat ja kärsijänä on viaton sisko. Kaikista hurjimmilta tuntuivat äidin sanat, kun Aino oli hävitty taistelussa. “Mene huima huolinesi, epäkelpo itkuinesi, ei ole syytä synkistyä, aihetta apeutua.” Kertosäehän siitä tuli”, kertoo laulaja-lauluntekijä Henrika Nieminenbiisintekoprosessista. 

Minä ja Nieminen on elektroninen popyhtye Tampereelta. Teemu Kiiskilän ja Henrika Niemisen musiikki vaikuttaa vahvasti rytmihermoon ja siinä voi kuulla kaikuja funkista, folkista, afrobeatista sekä muinaisesta sähkömusiikista. Debyyttilevy Sekalaisia julkaistiin helmikuussa 2020. Kokoonpanossa on mukana Kiiskilän ja Niemisen lisäksi Rinna Ahlman.

Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 2 -albumilla suomalaiset naisartistit kirjoittavat Kalevalan 11 laulua, joiden kunkin lähtökohtana on Lönnrotin Kalevalasta (1849) löytyvä merkittävä teema. Valintaperusteena on ollut ns. Kalevalan takainen runomaailma, eli sellaiset Kalevalan runot, jotka perustuvat ehjänä säilyneeseen ikivanhaan itämerensuomalaiseen trokeerunoon; toisin sanottuna, löytyvät Suomen Kansan Vanhoista Runoista.

Kalevala elävänä tai kuolleena vol 2 artistit:
Lau Nau & Hilja Grönfors 

Stinako 
Minä ja Nieminen 
Emma Salokoski
Laura Moisio 
Tuuletar 
VIHREET HOMOT
Kielo Kärkkäinen
Poutanen
Aili Järvelä

Petra Poutanen on valinnut levylle tulevat artistit ja Kirppu Saukkonen on suunnitellut levyn kansikuvan. Levy on osa Koneen säätiön rahoittamaa Kalevala elävänä tai kuolleena -hanketta ja se on saanut tukea myös Kalevalaseuralta. Kalevala Fest ry:n tarkoituksena on edistää, uudistaa ja kehittää Kalevala-brändiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia monitieteellisesti, -taiteellisesti sekä kulttuurisesti. Lisäksi yhdistys suunnittelee ja järjestää kulttuuritapahtumia, suunnittelee ja järjestää koulutus- ja keskustelutilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Biisi on kuunneltavissa kaikkien suoratoistopalvelujen kautta 7.1.2022 lähtien tämän linkin kautta: https://snd.click/pojat-on-poikia

Somekanavat:
https://www.facebook.com/minajanieminen
https://www.instagram.com/minajanieminen/
https://www.facebook.com/kalevalafest
https://www.instagram.com/kalevalafest/

Kuviahttps://drive.google.com/drive/folders/1ZImELwnVV5V2z9NG8Mg8WCzLuTx44RLf?usp=sharing

Levyn kansikuva: Kirppu Saukkonen

Lisätietoja:

KalevalaFest ry.
info@kalevalafest.fi
Riitta Huttunen,
050 3551 036

Minä ja Nieminen, Henrika Nieminen
henrika.nieminen@gmail.com 
0400 416 432

#kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #KETKU #kalevaladeadoralive #valekalevala

Kalevala elävänä tai kuolleena
vol 1

Vallila Music House Oy julkaisi Kalevala elävänä tai kuolleena -albumin perjantaina 30.8.2019. Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan.

“Halusin, että tämä pelin avaus tulee puskan takaa, eli enimmäkseen sellaisilta artisteilta, joilla ei ole  aikaisempaa suoraa kosketusta kansanrunouteen. Mukaan kysyttiin monia ja nämä artistit tarttuivat haasteeseen. Tässä rock-estetiikka yhdistyy luovalla ja luontevalla tavalla  vanhimpaan meillä tunnettuun traditioon. Kalevala elävänä tai kuolleena –projektilla on tulevaisuudessa lähes rajattomat mahdollisuudet rikastaa kaikkien taiteiden ja kulttuurin muidenkin alueiden kasvua omista juuristamme käsin, kunhan se tuodaan ihmisten tietoisuuteen ja katutasolle ilman turhaa juhlallisuutta. On meistä kiinni, onko se elävä vai kuollut” – toteaa hankkeen alullepanija Tuomari Nurmio levyn taustasta.

Kalevala elävänä tai kuolleena -albumilla ovat Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen, Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia tulkintoja on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

“Vuosi sitte kesällä, kun sain kutsun liittyä tähän hienoon tempaukseen, niin ensimmäinen ajatus oli, että saakeli, en tiedä Kalevalasta yhtään mitään. Sitten vetäydyin metsämökille muusani luokse ja sit siellähän sattumalta urkuharmoonin päällä odotti Kalevala. Kuinka ollakaan ja sit otin sen heti ja avasin ja ensimmäinen, mitä siel luki oli: vaatteen läpi näkyy hipiä, hipiän läpi näkyy liha, lihan läpi luu, luun läpi ydin ja ytimen läpi näkyy väki. Aika lakkasi kulkemasta siinä hetkessä, mä mietin et ei vitsi mikä laini, ei vitsi mitä hahmoja, ja sit mä sillä istumalla mä tiesin, että se toinen biiseistä väkisinkin käsittelee väkeä ja sit myös tää toinen Ilman Impi on eräänlainen toisinto siitä niinku väen voimasta. Siinä lähestytään sitte ennemminki semmosest kulmasta, että jos Väki biisissä on se viesti, että tavallaan sitä väkee täytyy kunnioittaa, niin sitte Ilman Impi tulee siihen pisteeseen, et sen on pakko laskeutua sinne laineille ja niinku antautuu myös tavallaan sille leikille oman väen kanssa.”- kertoo Mara Balls säveltämistään biiseistä.

Samaan aikaan julkaistaan musiikkivideo Suistamon sähkön kappaleesta Tuonelan tyttö. Videon ohjaaja Tommi Kainulainen kertoo videon taustoista seuraavasti:

Hain inspiraatiota musiikkivideoon samoista Kalevalan säkeistä joista biisikin on syntynyt. Tietoa ja vastauksia tässä hakee itsekukin, ihan kätevää ois välillä pistäytyä Manalan ikimajassa niitä hakemassa.

Video on katsottavissa Youtubessa osoitteessa: https://youtu.be/CrOuFdafbLM

Levyn kappaleet löydät tämän linkin kautta: https://lnk.to/Kalevala-Elavana-tai-kuolleena ja levy on saatavilla sekä CD:nä että vinyylinä mm. Levykauppa Äxstä.