Valekalevala-kirjoituskisa järjestettiin 3.­–6.-luokkalaisille syksyllä 2019. Juha Hurmeen ja Kati Rapian luomat19 Kalevalan hahmoa heräsivät eloon uusissa tarinoissa. Kisa osoitti sen, että kansanrunous elää vahvasti nykyäänkin, kun ennakkoluulottomat kansalaiset – lapset – päästetään tekijöiksi.

Tutustu hahmoihin alla olevien esittelyiden kautta, lyhyiden YouTube-videoiden avulla tästä linkistä tai lataa ne pdf:nä tämän linkin kautta. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä kouluissa, päiväkodeissa, kerhotoiminnassa jne. Muista mainita kuvien ja tekstien lähde niitä käyttäessäsi.

Kirjoituskilpailun tuotoksista julkaistiin kirja Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen. Lue lisää kirjasta sivuiltamme tästä-linkistä.

Kalevalan ydinfysiikkaa -teatteriryhmä työstää tarinoista kouluille suunnattua kiertävää esitystä.

Aino

Kiva nuori ihminen, Joukahaisen sisko. Valitsee elämän kalana mieluummin kuin menee naimisiin puolison kanssa, jota ei rakasta.

Alli

Nuori kapinallinen, joka uskaltaa vaatia parempaa. Hän ei hyväksy vanhoja tapoja, jos ne eivät ole oikeudenmukaisia. Luonteeltaan äksykki. Runoilija.

Iku-Turso

Merenalainen hirviö, jota kukaan ei ole nähnyt kokonaan. Kuolematon, valtava, ikivanha ja hirmuinen. Saattaa olla pelkkää huhua.

Ilmarinen

Mahtava velho ja tunari kuten paras ystävänsä ja kilpakumppaninsa Väinämöinen. Ammatiltaan seppä, hyväntahtoinen värkkääjä. Osaa tehdä aivan ihmeellisiä koneita, kun sille päälle sattuu, jopa Sammon, josta kukaan ei tiedä, että mikä se oikein on, ja kuinka sitä pitäisi käyttää. Ihmissuhdeasioissa epäonninen. Kun jää leskeksi, takoo itselleen metallista vaimon. Eihän semmoisesta mitään tule.

Ilmatar

Raskaana 700 vuotta. Sukelsi veteen ja muuttui Veden emoksi. Väinämöisen äiti.

Itkevä koivu

Ihmisen ja luonnon raja on Kalevalassa hienon liukuva. Luonto on ihmisen koti, ja maailma elää kokonaisena. Siten koivullakin voi olla tunteita ja jopa puhekyky. Myös aurinko ja kuu voivat antaa neuvoja, ja jänis välittää tärkeän viestin.

Joukahainen

Ainon veli. Kademieli haastaja. Erityisesti kadehtii Väinämöiseltä tämän taitoja, tietoja ja mainetta. Ajaa liian lujaa rekipelillä ja kolaroi herkästi. Ei pysy polulla, suistuu suohon aina välillä.

Kullervo

Traumatisoitunut sotalapsi, joka kohtaa maailman aina nyrkit pystyssä. Kaikki, mihin Kullervo koskee, menee rikki. Väkivaltakierre vie murhiin, Kullervo syöttää Pohjan neidon metsän pedoille.

Kyllikki

Rohkea ja päättäväinen, ei anna yhtään periksi Lemminkäiselle, joka yrittää koko ajan kukkoilla. Tykkää keinumisesta, leikeistä ja tanssista. Onkin tosi hyvä tanssimaan.

Lapsi lattialla

Leikkii siinä, kuulee kaiken, näkee kaiken, tietää kaiken, ymmärtää kaiken. On aina paikalla silloin kun tarvitaan, ja myös silloin, kun ei tarvita.

Lemminkäinen

Sluiba, tyttöjen mielestä tosi kiva. Lemminkäisen mielestä tytöt ovat tosi kivoja. Hurjapää, nopeasti leimahtava ja harkitsematon: tekee ennen kuin ajattelee, ja ajautuu siten herkästi ongelmiin. Kosi vähän liian nopeasti Kyllikkiä, eikä suhteesta tullut kestävää.