Kirjat 2020

Juha Hurmeelta ilmestyy tänä vuonna peräti kolme kirjaa. Osana KalevalaFest-hanketta julkaistaan elokuussa Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen, joka koostaa yksiin kansiin nuorten taiteilijoiden tulkintoja Kalevalasta, sen tyypeistä, tarinoista ja boogiesta. Kirjailija ja ohjaaja Hurme, sarjakuvataiteilija Kati Rapia, dramaturgi Elli Salo ja runoilija Miira Luhtavaara ovat valinneet eepokseen sopivimmat tarinat 3.–6.-luokkalaisille suunnatusta kilpailusta, jossa tehtävänä oli luoda kertomuksia Kalevalan hahmoista.

Tämä valekalevala on kelpo täydennysteos Lönnrotin tuotokselle, joka esimerkiksi sivuuttaa Väinämöisen valitettavan vähälle huomiolle jääneet veljet sekä Lemminkäisen äidin kuulovaikeudet.

Syyskuussa Hurmeelta ilmestyy Tuomari Nurmion häneltä vaatima romaani Suomi, joka jatkaa Finlandia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017 voittaneen Niemen tositarinaa. Nyt Lönnrot ja Lyyti ryhtyvät kirjoittamaan, ja Kalevala tulee harsittua kasaan samoihin aikoihin kuin tämä Suomikin. Juha Hurmeen päättymätön uteliaisuus sekä luonnontieteilijän ja taideniekan yhteisolomuoto manaavat esiin pari sataa viime vuotta kirjattua historiaa kaikkine vänkyyksineen, ja paljon kauemmaskin kurotellaan kansanrunouden myötä. Tämä pyramideja isompi kulttuurisaavutus elää jälleen, jos on koskaan kuollutkaan!

Työn alla on myös ulkomaiselle lukijakunnalle suunnattu suomalaisen kansanrunouden lyhyt oppimäärä.

Valekalevalan kilpailusivu löytyy tämän linkin kautta:

www.valekalevala.fi