Kalevala elävänä tai kuolleena
vol 1

Vallila Music House Oy julkaisi Kalevala elävänä tai kuolleena -albumin perjantaina 30.8.2019. Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan.

“Halusin, että tämä pelin avaus tulee puskan takaa, eli enimmäkseen sellaisilta artisteilta, joilla ei ole  aikaisempaa suoraa kosketusta kansanrunouteen. Mukaan kysyttiin monia ja nämä artistit tarttuivat haasteeseen. Tässä rock-estetiikka yhdistyy luovalla ja luontevalla tavalla  vanhimpaan meillä tunnettuun traditioon. Kalevala elävänä tai kuolleena –projektilla on tulevaisuudessa lähes rajattomat mahdollisuudet rikastaa kaikkien taiteiden ja kulttuurin muidenkin alueiden kasvua omista juuristamme käsin, kunhan se tuodaan ihmisten tietoisuuteen ja katutasolle ilman turhaa juhlallisuutta. On meistä kiinni, onko se elävä vai kuollut” – toteaa hankkeen alullepanija Tuomari Nurmio levyn taustasta.

Kalevala elävänä tai kuolleena -albumilla ovat Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen, Paleface & Mikko Heikinpoika, Ismo Alanko, Faarao Pirttikangas & Nubialaiset, Pekko Käppi & K:H:H:L, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia tulkintoja on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

“Vuosi sitte kesällä, kun sain kutsun liittyä tähän hienoon tempaukseen, niin ensimmäinen ajatus oli, että saakeli, en tiedä Kalevalasta yhtään mitään. Sitten vetäydyin metsämökille muusani luokse ja sit siellähän sattumalta urkuharmoonin päällä odotti Kalevala. Kuinka ollakaan ja sit otin sen heti ja avasin ja ensimmäinen, mitä siel luki oli: vaatteen läpi näkyy hipiä, hipiän läpi näkyy liha, lihan läpi luu, luun läpi ydin ja ytimen läpi näkyy väki. Aika lakkasi kulkemasta siinä hetkessä, mä mietin et ei vitsi mikä laini, ei vitsi mitä hahmoja, ja sit mä sillä istumalla mä tiesin, että se toinen biiseistä väkisinkin käsittelee väkeä ja sit myös tää toinen Ilman Impi on eräänlainen toisinto siitä niinku väen voimasta. Siinä lähestytään sitte ennemminki semmosest kulmasta, että jos Väki biisissä on se viesti, että tavallaan sitä väkee täytyy kunnioittaa, niin sitte Ilman Impi tulee siihen pisteeseen, et sen on pakko laskeutua sinne laineille ja niinku antautuu myös tavallaan sille leikille oman väen kanssa.”- kertoo Mara Balls säveltämistään biiseistä.

Samaan aikaan julkaistaan musiikkivideo Suistamon sähkön kappaleesta Tuonelan tyttö. Videon ohjaaja Tommi Kainulainen kertoo videon taustoista seuraavasti:

Hain inspiraatiota musiikkivideoon samoista Kalevalan säkeistä joista biisikin on syntynyt. Tietoa ja vastauksia tässä hakee itsekukin, ihan kätevää ois välillä pistäytyä Manalan ikimajassa niitä hakemassa.

Video on katsottavissa Youtubessa osoitteessa: https://youtu.be/CrOuFdafbLM

Levyn kappaleet löydät tämän linkin kautta: https://lnk.to/Kalevala-Elavana-tai-kuolleena ja levy on saatavilla sekä CD:nä että vinyylinä mm. Levykauppa Äxstä.